Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

21ο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Νεοπλατωνικών Σπουδών (ISNS)
Στρογγυλή τράπεζα με θέμα:

Πλατωνική Αίγυπτος και Αιγυπτιακός Πλατωνισμός

19-23 Ιουνίου 2024

Trinity College, Δουβλίνο

Το Σεραπείο της Αλεξάνδρειας (φωτογραφία: M. Kyriakos, 2023)

Το ερευνητικό πρόγραμμα “Olympiodorus Online”, το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilian του Μονάχου (LMU München), του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λέουβεν (KU Leuven) και του Συμβουλίου Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Καναδά (SSHRC), και το ερευνητικό πρόγραμμα “Μεταξύ Αθήνας & Αλεξάνδρειας. Πλατωνισμός, 3ος-7ος αι. μ.Χ.” συνδιοργανώνουν στρογγυλή τράπεζα με τίτλο “Πλατωνική Αίγυπτος και αιγυπτιακός Πλατωνισμός” στο πλαίσιο του 21ου συνεδρίου της Διεθνούς Ενώσεως Νεοπλατωνικών Σπουδών (International Society for Neoplatonic Studies, ISNS), που θα πραγματοποιηθεί στις 19-23 Ιουνίου 2024 στο Κολλέγιο της Αγίας Τριάδας (Trinity College) στο Δουβλίνο. Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο βρίσκονται εδώ: http://www.isns.us. 

Σκοπός της στρογγυλής τράπεζας είναι να διερευνήσει ζητήματα που αφορούν στην πρόσληψη και την ερμηνεία της αιγυπτιακής θρησκείας – αλλά και άλλων όψεων του αιγυπτιακού πολιτισμού – από τους πλατωνικούς φιλοσόφους, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο το αιγυπτιακό περιβάλλον διαμορφώνει τον φιλοσοφικό προσανατολισμό στοχαστών που έζησαν και έδρασαν στη χώρα του Νείλου και, κυρίως, στην Αλεξάνδρεια, κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Θα επικεντρωθούμε σε νεοπλατωνικούς φιλοσόφους και υπομνηματιστές του Αριστοτέλη, όπως ο Πλωτίνος, ο Πορφύριος, ο Ιάμβλιχος, ο Αμμώνιος Ερμείου, ο Ιωάννης Φιλόπονος, ο Ολυμπιόδωρος, και άλλοι, χωρίς, ωστόσο, να παραλείψουμε να αναδείξουμε τη θέση της Αιγύπτου στο έργο του ίδιου του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, αλλά και Χριστιανών πλατωνιστών, όπως ο Ωριγένης και Κλήμης ο Αλεξανδρεύς. Πώς αντιλαμβάνονται και πώς περιγράφουν οι φιλόσοφοι αυτοί την αιγυπτιακή ταυτότητα; Γιατί στον διάλογό τους για τη σημασία της θεουργίας, όπως αυτός αποτυπώνεται στην Πρὸς Ἀνεβὼ Ἐπιστολὴ και στο περίφημο Περὶ τῶν Αἰγυπτίων Μυστηρίων, ο μεν Πορφύριος διατυπώνει τις ενστάσεις του υπό μορφήν ερωτημάτων που απευθύνονται στον αιγύπτιο ιερέα Ανεβώ, ο δε Ιάμβλιχος απαντά στον δάσκαλό του ως Άβαμμων, ενδυόμενος έτσι τον μανδύα ενός ανώτερου του Ανεβώ αιγυπτίου ιερέα; Πώς η επίκληση στην αυθεντία του αιγυπτιακού ιερατείου ενσωματώνεται στον φιλοσοφικό διάλογο; Πώς ο Ερμητισμός, διϋλίζοντας τον πλατωνισμό και την ελληνο-αιγυπτιακή θρησκεία, συνδέεται με τη θεουργία; Ποια η σχέση του Ερμητισμού με τον Γνωστικισμό, με τα ελληνικά Μυστήρια και την ελληνο-αιγυπτιακή μαγεία; Πώς το ελληνο-αιγυπτιακό πάνθεο εντάσσεται στη νεοπλατωνική φιλοσοφική θεολογία; Πώς αποτιμούν οι πλατωνικοί φιλόσοφοι την αιγυπτιακή τέχνη και την ιερογλυφική γραφή; Θα ασχοληθούμε επίσης με τη Βυζαντινή και Αραβική πρόσληψη του αλεξανδρινού νεοπλατωνισμού, καθώς και με τη θέση της Αιγύπτου στον ιουδαϊκό πλατωνισμό, αρχής γενομένης από το έργο του Φίλωνα τον Αλεξανδρέα, και στον πλατωνισμό της ιταλικής Αναγέννησης.

Ναόσχημη πλακέτα, Αίγυπτος, τέλη 19ου-αρχές 20ου αιώνα (σύγχρονο), αιγυπτιακή φαγεντιανή με γαλάζιο επίστρωμα, 7,99 x 5,66 x 0,54 εκ. Walters Art Museum, αρ. 42.90

Ομιλητές:

Tomás N. Castro
(Πανεπιστήμιο της Λισσαβώνας)
Plato (Laws 2) on Egyptian Conservatism and the Possibility of Innovation in Artistic Creation

Marco Donato
(ESC Dijon Bourgogne, Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας Franche-Comté)
Aristotle’s Platonic Egypt: On Time, Memory, and the Use of the Past

Marina Escolano-Poveda
(Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ)
Abammon in the Temple: Egyptian Priestly Representations in a Platonist Milieu

Michael Griffin
(Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας)
“The Primal Platonism of Hieroglyphic Thinking”: Platonic Ideas and mdw.w-nṯr in Dialogue

Jeffrey M. Johns
(Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου)
Porphyry in a World of Blue (De simulacris fr. 9 Gabriele–Maltomini)

Marios Koutsoukos
(Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ)
Seeing is Believing: Master Abammon’s Egyptian Techniques of Epiphany

Elsa Giovanna Simonetti
(École Pratique des Hautes Études-Εθνικό Κέντρο Επιστημών της Γαλλίας, CNRS / LEM)
Egyptian Past and Present in the Philosophy of Clement of Alexandria

Hussien Soliman El Zohary
(Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη)
Late Egyptian Platonism in the Arabic Tradition

Junyan Song
(Πανεπιστήμιο της Αϊόβα)
Two Premier Gods in De Mysteriis Book VIII

Cagla Umsu-Seifert
(Πανεπιστημιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου)
Egypt in Ammonius and the Alexandrian School

Irini-Fotini Viltanioti
(Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΜΣ-ΙΤΕ)
“Sailing in a Boat” from Plotinus to Iamblichus

Οργάνωση: Michael Griffin (Πανεπιστήμιο Βρετανικής Κολομβίας), Σπυρίδων Ράγκος (Πανεπιστήμιο Πατρών), Elsa Giovanna Simonetti (École Pratique des Hautes Études-CNRS/LEM), Hussien Soliman El Zohary (Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη), Cagla Umsu-Seifert (Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου), Ειρήνη-Φωτεινή Βιλτανιώτη (Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΜΣ-ΙΤΕ)